Hosszabb távú önkéntes lehetőség

Az Egyesület által működtetett kácsi helyszínen fogadjuk az önkénteseket.

 

Amit kérünk:
- Napi 6 óra segédkezést a bemutató jellegű kisgazdaságban.
Pl. kerti munkák, kertrendezés, állatok körüli teendők (jelenleg a baromfiudvar, kecskék körül), esetenként kisebb felújítási munkák, a helyszín karbantartásában segítség és programok esetén segítség a program lebonyolításában (pl. főzésben);
- A közös és előzetesen megbeszélt napirendhez való alkalmazkodást (közös étkezések, munkaidő-pihenőidő betartása);
- Legalább 5 teljes nap ittlétet (az utazási napokon kívül);
- Az önkéntes szállás és a közös helyiségek rendbentartását mindenkinek önmaga után;
- A saját magunk ellátására vonatkozó tevékenységekben segédkezést
(pl. segítség a kenyérsütésben, főzésben a magunk számára, mosogatásban stb.). Ezekkel a munkákkal eltöltött időszakokat nem számoljuk bele a napi 6 óra önkéntes segítségbe.
 

Amit kínálunk:
- Szállást külön házban, két személyes szobában, fürdőszobával (igény szerint lehetőség van sátrazásra is);
- Napi háromszori étkezést főként a helyszínen termett élelmiszerekből (zöldség, gyümölcs, házi kecskesajt, kecsketej, házi sütésű kenyér, saját állatokból származó hús);
- Igény szerint vegetáriánus étkezést biztosítunk;
- Megosztjuk tapasztalatainkat az önfenntartással kapcsolatban (pl. kecskesajt-készítés, kenyérsütés a kemencében, permakultúrás kertészkedés, gyógynövények gyűjtése stb.);
- Az önkéntes segítőt 6 nap után 1 nap pihenőnap illeti meg.

 

Miért jó önkénteskedni nálunk?
- Lehetőséged nyílik az önfenntartás felé törekvő, vidéki életmód megtapasztalására;
- Tanulási és gyakorlati tapasztalatszerzési lehetőséged nyílik a fenntartható életmódhoz kapcsolódó témákban (pl. biokertészet, permakultúra, gyógynövények, önellátás, állattartás stb.)
- Ez egy fejlődési lehetőség számodra is az együttműködés, a közös munka és tevékenykedés területén;
- Az önkénteskedés bővíti a kapcsolatrendszeredet, megismerkedhetsz hasonló gondolkodású emberekkel;
- Tiszta, jó levegőn tevékenykedhetsz, a szabadidődben lehetőséged van a környék megismerésére, természetjárásra ezen a gyönyörű vidéken (pl. Kács, Bükk-hegység);
- Távol a mindennapi környezetedtől új látásmódot, új inspirációkat kaphatsz az életedhez.

 

Egyéb tudnivalók:
- Az önkéntes munkára 18 éven felülieket várunk, kisgyermekkel érkezőket nem tudunk az önkéntes munka keretein belül foglalkoztatni;
- Egyszerre két önkéntest tudunk fogadni;
- Előzetes időpont egyeztetés szükséges, kérjük jelentkezz minél előbb, de legalább az itt tölteni kívánt időszak előtt 2 héttel (az is előfordulhat, hogy már foglalt az általad kiválasztott időpont, vagy egy másik önkéntessel kell a szobán osztozkodni);
- Jelenleg áprilistól októberig fogadjuk az önkéntes segítőket (fűtési szezonon kívül, és amikor elegendő napsütés van a melegvíz előállításához)
- Fontos az együttműködés és a kölcsönös jóérzés az együtt töltött időben, ezért bármi felmerülő kérdés, probléma esetén kérjük rögtön jelezz felénk!
- Ebben a fajta közös munkában nagyon fontos az adok-kapok viszony egyensúlya, azaz Te is úgy érezd, hogy adsz és ezért kapsz is, és mi is úgy érezzük, hogy adunk és ezért kapunk is.
- Ha valamilyen okból nem jól működik az Önkéntes és az Egyesület viszonya, és nincs meg a kölcsönös elégedettség, bármelyik fél felmondhatja az önkéntes szerződést.

- Kérjük hozz magaddal hálózsákot, tisztálkodási szereket, törülközőt, papucsot, vízálló cipőt, esőkabátot, kerti "munkás" ruhát stb.


Főként olyan embereket várunk, akik érdeklődnek a környezetvédelem, a fenntartható életmód, az önellátás és az egészségmegőrzés iránt, és az itt eltöltött időből hasznos tapasztalatokat szeretnének szerezni.


Ha felkeltette érdeklődésed az önkéntes lehetőség, vagy bővebb információt szeretnél, vedd fel velünk a kapcsolatot
e-mailen: eletfalevel@gmail.com, vagy telefonon: Grünczeisz Berta +36 20 489 2065
Az e-mailben kérjük írj röviden magadról (foglalkozásod, érdeklődési köröd), és arról, mi az, ami felkeltette az érdeklődésed az önkéntes munkában, van-e tapasztalatod hasonló tevékenységben vagy önkéntességben, és milyen időpontban szeretnél jönni hozzánk.

 


Önkéntes szerződés minta (ezt a szerződést írjuk alá minden önkéntes segítőnkkel):
Önkéntes szerződés.pdf (90,6 kB)

 

Hasznos linkek az önkéntességről:
www.onkentes.hu
onkentes.lap.hu
www.onkentesen.eu/onkentesseg