Kácsi telephelyünk

A környezettudatosságot és a fenntartható életmódot szeretnénk minél inkább gyakorlati szempontból is megközelíteni és szemmel láthatóvá, kézzel foghatóvá tenni. Ennek érdekében Egyesületünk Kácson egy kb. 4000 nm területű kisgazdaságot működtet a környezetbarát- és fenntartható gondolkodás mentén. Ez a terület jelenleg a gondnokok és a munkákban besegítő önkéntesek önellátására elegendő, ugyanis célunk, hogy egy olyan alternatívát és jól működő rendszert alakítsunk ki, amely egy család fenntartható életmódját, mindennapi megélhetését reprezentálja.
A helyszín folyamatos fejlődés, fejlesztés alatt áll, alapjainak egy részét a Visszatérő Ösvény Természetbarát Egyesület 2010-es NCTA nyertes pályázata adja.

Kácsi telephelyünkön önkénteseket fogadunk, és rendszeresen kalákákat szervezünk, hogy az érdeklődők a gyakorlatban is megtapasztalhassák ezt a fajta életmódot és szemléletet.

 

Mi mindenben nyilvánul meg a fenntartható életmód

A helyszín energiafelhasználása:
- Az energiát tudatosan használjuk, éppen annyit, amennyi szükséges;
- Napenergiát hasznosítunk, a meleg vizet a tavasztól őszig terjedő időszakban napkollektor segítségével nyerjük;
- Az áram szükséglet nagy részét napelem biztosítja számunkra;
- Az esővizet csatornarendszeren keresztül esővíztárolókba gyűjtjük, az öntözést a gravitáció segítségével oldjuk meg.

Önellátás - gyümölcsös, zöldséges kert:
- A kácsi helyszínen gyümölcsöst és zöldséges kertet gondozunk, a földet permakultúrás és más biogazdálkodási módszerekkel műveljük;
- A megtermelt terményeket különböző módszerekkel tartósítjuk: befőzés, aszalás;

Önellátás - állattartás:
- A kisgazdaság részeként baromfiakat, kecskéket tartunk, az állatoknak köszönhetően a tojás, hús és tejtermékek is hozzájárulnak a jó minőségű táplálék meglétéhez.

A körforgás:

A fenntartható életmód egyik fontos alapelve, hogy az energiával tudatosan bánjunk, igyekezzünk minden formájában felhasználni, vagyis minél inkább a természetes körforgást szem előtt tartani és segíteni. A kisgazdaság működése folyamán is erre törekszünk.

Pl. A kecskéink takarmányozására ősszel összegyűjtjük a kukoricaszárakat > a kecskék elfogyasztják a kukoricaszárakat > tavasszal a kecskék trágyáját a kukoricaföldre visszük, ami visszaforgatódik a talajba > a megtrágyázott föld újra termést ad.


Másik példa: Az ősszel lehullott faleveleket összegyűjtjük > vastag rétegben a zöldséges kertre hordjuk, takarásként hasznosítva > a takarás alatt a föld megőrzi nedvességtartalmát, és porhanyósságát > a takarás idővel komposztálódik, ezzel tápanyagokat juttatva a földbe > a tavasszal ültetett növények megkapják tápanyagszükségletüket > bőséges, egészséges termésünk lesz.