Élménybeszámolók önkénteseinktől

"Rengeteg dolog eszembe jut, ha Bertáékra gondolok, de próbálom megfogni a lényeget. Az egyszerű életmódjuk és ezzel együtt a gondolkodásmódjuk mindenképpen elgondolkodtató, és számomra megerősítés és példa is, hogy lehetséges így élni, és hogy gyerekekkel is működhet. Ez az egész egyszerűség a nehézségeivel együtt így szép, így van értéke mindennek.
Sok tennivaló akadt náluk és így sokféle volt a munka; kerti munkákon át (gyomlálás, kapálás, gyümölcsszedés,...) festés, sajtkészítés,... Ez utóbbi volt nekem a legnagyobb újdonság, és annyira örültem, hogy csinálhattam, ezúton is köszönet érte! Egyébként Berta és Csabi is nagyon segítőkészek és nyitottak, és szívesen megosztják a tudásukat, tapasztalataikat, gondolataikat, és így nagyon sokat lehet tőlük tanulni, nem csak gyakorlati téren. A gyerekek pedig mindig kitalálnak valamit és folyton pörögnek:)

Meg persze ott vannak az állatok is, akik szintén szerves részei az egésznek, meg ott a környék is, a Bükk, ami szintén hozzáad a kácsi hangulathoz:)
Nekem nagy élmény volt Kácson lenni, egyrészt mindig nagyon jó kint lenni, nyugalomban, másrészt jó új emberekkel és új gondolatokkal találkozni, új dolgokat tanulni és fejlődni."

Hella, Gödöllőről

"Szoktam rátok gondolni és a nálatok eltöltött egy hétre... Nekem az idei év talán egyik legjobb élménye volt, mindezt szavakkal nehéz megfogalmazni...
Először is azzal kezdeném, hogy már rögtön megérkezésemkor nagyon megfogott a kácsi táj, a nyugalom, csend, a természet közelsége és persze a ti kis Birodalmatok is.. Köszönöm Nektek a kedvességeteket, türelmeteket és, hogy mindenféle szabályok, napirend nélkül tölthettem el napjaimat. Nagyon tetszett, hogy próbáltátok változatossá tenni az önkéntes munkáinkat, sokféle dolgot kipróbálhattunk... Pl. gyomlálás, öntözés, kislevelű hárs szedés, mulcsozás,  ismerkedés a kenyér és tészta elkészítésével... :)
És mindezek mellett Berta nagyon szuper tanárnéni volt, sok hasznos dolgot tanulhattunk tőle, pl. a permakultúráról, gyógynövényekről. Annak is örülök, hogy megismerhettem Jessica-t, szerintem nagyon szuper dolog ez a wwoof*, hogy külföldiekkel is találkozhatsz a programnak köszönhetően. És persze a gyerkőcöket is a szívembe zártam, akik első perctől szeretetbombaként sürögtek körülöttünk! :) Már csak ezért is szeretnék jövőre visszamenni hozzátok, hogy Mirjammal játszhassak, Bendussal megnézzük az elmaradt Verdák 2-t és hogy, megnézzem Abigél mennyit nőtt egy év alatt! És természetesen azért is, hogy önkéntes munkámmal segíthessem  a gazdaságotok működését!"

Molnár Kata, Budapest

* önkénteseket fogadó kisgazdaságokat összegyűjtő nemzetközi szerveződés - a szerk.

"Élményeim Kácsról
Önkéntesnek jelentkeztem a fiatal kácsi családhoz 2012 nyarán. Szerettem volna megismerni egy alternatív életmódot amit egy városlakó választhat, ha vágyik a vidék csendje és a természet illata után. A három hetes ott tartózkodásom gazdag volt tapasztalatokban. Ami leginkább megfogott, az a család szeretetteljes, vidám légköre, a gyerekek kedvessége. Az egyszerűség jellemzi az életüket és az étkezésüket, ennek következtében nem érzi magát idegennek az ember. Változatos tevékenységekben lehet résztvenni, a gyomlálástól a gyümölcs-zöldség szedésen és feldolgozáson át, a kenyérdagasztásig, de megismerkedhetünk a kutyákkal, a kecskékkel és a tyúkokkal is, a környéken pedig kellemes sétákat tehetünk. Annak is örültem, hogy miközben a vágyott dolgokat csináltam, az ott tartózkodó külföldiekkel is lehetett beszélgetni.
Őszintén tudom ajánlani ezt a helyet minden érdeklődőnek."
Róza, Debrecenből